Offshoring - Gartneri IT Services and Outsourcing Summit - osa 3


The world is flat! Maailmas on väga palju:
- Inimesi,
- IT spetsialiste,
- IT teenuseid pakkuvaid firmasid.
Negatiivne iive on maailma mastaabis vaadatuna kõigest ühe väikese maailmanurga pseudoprobleem.
Paljud nendest miljarditest maailma inimestest on valinud enda tööks IT valdkonna. Seega maailmas on väga palju firmasid, kes tahavad IT teenuseid pakkuda, tahavad IT tööd teha ning on valmis seda kohe ja mõistliku hinna eest tegema. Erinevalt inimeste hulgast on raha ja töökohtade arv ju piiratud ressurss. :-)
Gartneri seminaril olid esindatud väga paljud suured India IT firmad: TATA Consulting Services, Infosys, Wipro, Satyam, Zensar ning teised. Mitte üheski neist ei tööta alla 50 000 töötaja. Seminaril olles jäi mulje (mida hiljem ka Gartner kinnitas), et (lähi)tulevikus määravad paljusid IT trende hindud. Nende teenindada on suured kliendid, nad teevad palju tööd ja selle põhjal saavad nad tohutu kogemustepagasi, mis annab neile võimaluse arendada enda teenuseid ja tooteid aina paremaks ja paremaks.
India ettevõtetega konkureerimaks on kõik suuremad USA/Euroopa IT teenuste pakkujad valinud väga lihtsa lahenduse - nad on viinud enda IT osakonnad ka suures osas Indiasse. HP-l, IBM-l, EDS-l, Logical ja kõigil teistel suurematel teenusepakkujatel on Indias suured osakonnad kus töötavad kümned tuhanded spetsialistid.
Gartner jälgib enamikku maailma riike ja koostab iga poole aasta tagant analüüsi põhiliste IT offshoring sihtriikide kohta. Tänasel päeval on 30 riiki mis Gartneri hinnangul on põhilised sihtriigid järgmised:
Americas:Argentina Brazil Canada Chile Costa Rica Mexico Uruguay
Europe, the Middle East and Africa: Czech Republic Hungary Ireland Israel Northern Ireland Poland Romania Russia Slovakia South Africa Spain Turkey Ukraine
Asia/Pacific: Australia China India Malaysia New Zealand Pakistan Philippines Singapore Sri Lanka Vietnam
Igal riigil on omad eelised ja omad miinused. Gartner võrdleb pidevalt kõigi riikide osas mitmeid parameetreid, alates poliitilisest stabiilsusest, juriidilise süsteemi, transpordi ja poliitilise olukorrani. (Kui kellelgi on huvi, siis minu käest võib saada üsna üldise riikide võrdluse tabeli)
Nagu näha on riikide hulgas ka Austraalia, Kanada, Iirimaa ja mõned teised arenenud riigid. Gartneri sõnum: Offshoring ei ole ainult hinna küsimus. Kõigil arenenud riikidel on pakkuda häid ja väga häid ning võimekaid firmasid kes teevad töö kvaliteetselt ära. Seda mitte kõige odavama hinna eest, aga samas on nendega seotud riskid ka tunduvalt väiksemad. Valides off-shoringu sihtriiki ei pea mõtlema ainult Indiale, Brasiiliale ja Ukrainale. Tuleb lähtuda enda vajadustest ja teostatava IT projekti vajadustest.
Lisaks põhilisele 30-le sihtriigile toodi välja ka "Countries to Watch":
Americas: Colombia, Guatemala, Panama, Peru, Puerto Rico and Venezuela
Asia/Pacific: Indonesia, Mauritius and Thailand
EMEA: Belarus, Egypt, Latvia and Morocco
ning lõpuks ka "Countries with Potential":
Americas: Cuba, Dominican Republic, Jamaica and Nicaragua
Asia/Pacific: Bangladesh and Madagascar
EMEA: Algeria, Armenia, Bahrain, Bulgaria, Dubai, Estonia, Ghana, Kenya, Lithuania, Malta, Moldova, Senegal, Saudi Arabia, Slovenia, Tunisia and Uganda
Millise tarkuse siit mina enda jaoks leidsin:
- Me ei asu linnamüüride sees. Kui mõne projekti jaoks ei jätku Eesti spetsialistidel aega, võimekust või oskusi, siis alati võib proovida koostööd teistes riikides paiknevate firmadega.
- Offshoring on Eesti firmade jaoks võimalus teha suuri IT projekte ja pakkuda suuri lahendusi. On valdkonnad kus meie oleme parimad ja on valdkonnad kus tasub teha koostööd välismaa spetsialistidega. Kombineerides läbi multisourcingu erinevaid firmasid on võimalik saada hoopis kõrgemal tasemel lahendusi.
- (Inseneri)haritud inimesed on vundament, millele Eesti firmads saavad rajada enda ekspordi võimekuse. Inseneri ja IT haridust tuleb edendada.
- Olgugi, et Gartner hindas Eesti positsiooni offshoring sihtriikide hulgas võrdseks Uganda, Moldova jmt riikidega, siis Eesti firmadel on väga head võimalused enda (IT) teenuseid välismaale müüa. Tuleb leida enda nish, käia avatud silmadega välismaal ringi ja ostjad ning võimalused on olemas.
- Eksport ja välismaale IT teenuste müümine ei ole mingi raketiteadus. :-) Näiteks RumeeniaIT. Projekt, mille raames mitu Rumeenia IT firmat (osad neist isegi alla 10 liikmelised) on pannud seljad kokku. Neil oli enda boks Gartneril ja müüsid enda teenuseid kõigile seminaril olnud 700-le 31-st riigist pärit delegaadile. Kindlasti said nad sealt seminarilt kümneid kontakte ja kindlasti realiseeruvad mõned neist ka lepingutena.
- Offshoringut ei tasu ette võtta lihtsalt niisama selle pärast, et ta on "moes" või et konkurendid ka teevad nii või CFO luges offshoringust lennukis ajakirjast. :-)
Külastasin RumeeniaIT boksi ka ise. Rääkisime üldiselt kogu sellest projektist ja möödaminnes mainisin ka Makedoonia investeeringute ministrit, kellest ma enda blogis kui üliheast riigi müügimehest paar kuud tagasi kirjutasin. Selgus, et ka nemad tundsid ja teadsid teda, olid temaga kohtunud ja tema teadmistest vaimustatud. Ma vean kihla, et see Makedoonia investeeringute minister on üks edukamaid ja rahaliselt efektiivsemaid riigi firmade teenuste müügiprojekte üldse.
Lõpetuseks:
Kui plaanite mõnda teenust väljastpoolt Eestit sisse osta, siis ma sain konverentsil mõned vihjed ja kogemused, mida tasub sellise projekti puhul silmas pidada. Hea meelega jagan neid!

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)