Uued IT tarnemudelid (pilv-arvutus, Tarkvara teenusena, platvorm teenusena) - Gartneri Summit osa 4

Uued IT tarnemudelid (ADAM - Alternative Delivery and Acquisition Models) on küll igav pealkiri, aga tähendab võrdlemisi suurt murrangut IT kasutamises. Ilmselt kõige levinum uus tarnemudel on Google-i gmail. On ikka päris suur vahe gmail-i kasutamisel ja Outlook Expressi kasutamisel! Eriti installeerimisel ehk teenuse kasutuselevõtmisel. Sarnane muudatus on lähiaastatel toimumas peale e-posti praktiliselt kõigis IT töövahendites - varsti on võimalik KÕIKI tarkvaralahendusi mida üks firma või eraisik vajab kasutada teenusena nagu gmail-i või Salesforce-i.

Uued IT tarnemudelid on:
- Pilv-arvutusvõimsus. (Cloud Computing).
Tegemist siis lahendusega kus teenusepakkuja ostab VÄGA palju arvutusvõimsust (servereid, kettamassiive ja võrguühendust) ning rendib seda arvutusvõimsust virtuaalsete tükkidena edasi. Arveldus toimub renditava võimsuse järgi kas tunni, päeva, kuu lõikes. Kõige kõvemaks tegijaks selles vallas on Amazon Web Services. Kes pakub EC2 virtuaalserverivõimsust hinnaga alates 1 kr/h. Lisaks soodsale serverirendile tundub mule põnevana ka võimalus teha S3 salvestusmassiivi peal interkontinentaalne salvestusklaster hinnaga 4 kr/kuus per GB.
- Tarkvara teenusena. (SaaS - Software as a service)
Teenusena hangitava tarkvara puhul ei pea tegema muud kui registreerima ennast
teenusepakkuja veebilehel ja hakkama tarkvara kasutama. Midagi ei pea installima, ainult sisesta krediitkaardi number ja kasuta. Tuntuim näide siinkohal on loomulikult Salesforce.com. Vaadake nende veebilehte, seal on avalehel kirjas kui palju neil on erinevatest ettevõtetest kliente! Aga lisaks Salesforce-le on palju ka kõiksugu teiste valdkondade tarkvarasid juba teenusena võimalik kasutada.
- Platvorm teenusena. (PaaS - Platform as a Service). Lisaks valmis tarkvarale on võimalik teenusena kasutada ka platvormi mis võimaldab suhteliselt intuitiivselt ja väheste IT teadmistega ise enda tarkvara programmeerida. Tuntuimad selle teenuse pakkujad on Facebook Platform!, GoogleApps, Salesforce-i force.com, Bungee Connect, Coghead jpt.
- Eelnevalt nimetatud lahendused kombineerituna. Näiteks Coghead kasutab enda platvormina Amazoni pilv arvutust ja sedasi saavutatakse paindlikkus ja soodne hind.
- Kõiki neid pakkumisi iseloomustab "$0,99 PUPM" arveldumudel. Eestikeelde panduna siis "99 senti kasutaja kohta kuus." (PUPM - Per User per Month). Koos kiire ja paindlikku kasutuselevõtuga on just see nende teenuste võlu.

Tähelepanu!
- Gartner ennustab, et aastaks 2012 tarnitakse 25%-i IT-st uute tarnemudelitega.
- Uued tarnemudelid on odavad ja "tööstuslikud" ning selle võrra ka paindumatud:
- Teenus on selline nagu teenusepakkuja teda pakub.
- Lepingutingimused ja raporteerimine on selline nagu teenusepakkuja teda pakub.
- Integratsioon teiste infosüsteemidega võib olla keerukas.
Elik rätsepaülikonna asemel tuleb firmal sobituda Indias toodetud XL suurusega pintsakusse....... aga njah... kui mitu rätsepaülikonda sinu kapis täna on?
- Midagi ei ole siin ilmas tasuta! Sarnaselt mobiilioperaatoritega pakuvad ka paljud uute IT mudelite tarnijad tasuta pakette, aga nad on kõik äriettevõtted ja küll me neile ka selle algselt tasuta saadud teenuse hiljem kinni maksame.

Lõpetuseks veel vastus küsimusele "Mis vahe on ASP-l ja SaaS-l".
ASP (Application Service Provision) teenused on mõnda aega IT turul olnud teenused. Ka MicroLink pakub ASP mudeliga teenuseid, näiteks jagatud Exchange, jagatud Hansa raamatupidamise tarkvara. Kui tegin eile MicroLinki sisest presentatsiooni alternatiivsetest tarnemudelitest tekkis publiku seas küsimus, et mis vahe on juba 90-test pärit ASP mudelil ja uuel SaaS mudelil. Heh, ei osanudki kohe vastata. Tänaseks olen targem. :-) Põhiline vahe on kahes aspektis:
- Esiteks SaaS lahendused on programmeeritud töötamaks jagatud keskkonnas. ASP lahendused on "tavalised" rakendused, mis on mõeldud algselt töötama ühe installatsioonina ühe kliendi jaoks ja mis on sealt edasi tehniliselt arendatud töötamaks jagatud keskkonnas. Koheselt jagatud keskkonna peale programmeerimine annab tehniliselt eeliseid. Skaleeruvus on parem, riistvara ressurssi kasutatakse efektiivsemalt, rakenduse haldus ja versiooniuuenduste tegemine on lihtsam.
- Teine erinevus on SaaS-i puhul kasutatav "maksa siis kui kasvad" (pay-as-you-grow) arveldusmudel.


Egas väga suured need vahed ei olegi ja seetõttu võib veebist leida ka palju diskussioone teemal kas SaaS on ASP-i uus "kaubamärk".

Comments

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)