Arctic Startup õhtu - Helsinki

Külastasime eile Raunoga Arctic Startup õhtut Helsinkis.

Erinevalt Tallinna OpenCoffeest, mis on hommikukohvi vormis, toimuvad Soome startup üritused peale tööpäeva lõppu kell 18:00 ja see annab natuke teistsuguse valiku menüü osas.

Ürituse alguses oli umbes tunni jagu ettekandeid ja seejärel keskustelu vabas vormis. Erinevalt Tallinnast olid kõik esitlused inglise keeles. Ka publikumi hulgas oli palju väga erinevatest riikidest ja väga erineva taustaga külalisi. Hinnanguliselt umbes 70%-i külalistest olid soomlased. Hilisemal suhtlemisel oli soome keel abiks, aga väga hästi sai hakkama ka inglise keelega. KÕIK oskasid inglise keelt. Legend soomlaste suurest inglise keele aktsendist kehtib ainult vanema generatsiooni kohta.

Rahvast oli kokku umbes 60 ringis ning nagu juuresolevalt pildilt näha, siis pigem vanuses kus sobivaks jalanõuks on tennised.
:-)
Külalistest 4 olid naised ülejäänud enamuses 20-35a. vanused mehed. Muide see, et startup alal on ainult mehed tuli seal keskusteludes ka probleemina välja. Soome naised on "tasaarvo" suhtes väga tugevate tunnetega ja ma loodan, et nad alustavad varsti ka jõulist interneti startup äri propageerimist naiste seas.

Olukord Soome startup maastikul:
- Tegijaid on natuke rohkem kui meil, aga proportsionaalselt rahvaarvuga.
- Kuulsaimatest tegijatest näiteks Scred, kes oli üks Seedcamp-i finalistidest, kelle asutaja Kristoffer ka esines ja kellega paar sõna õnnestus vahetada.
- Probleemiks on mälestused 90-date "lama"-st, mille tulemusena paljud ettevõtjad läksid pankrotti (võlavangi) ja ettevõtlust mäletatakse tänaseni kui ohtlikku tegevust.
- Puudu on seemnefaasi investoritest. On olemas riiklikud toed TEKES-st ja suured korporatiiv investorid Nokiaga eesotsas. Vahepealne faas on katmata.
- Riiklikud toed ettevõtlusele on Soomes natuke paremad kui meil, aga siiski bürokraatlikku pingutust nõudvad ja mitte 100%-i katvad.
- Ühe startup-i arendamine teenuseks maksab seal sama palju kui meil - 100 000-500 000 eurot. (Küsisin päris mitme tegija hinnangut selle kohta.)
- Käidi välja mõte luua sild Põhjamaadest ideede USA-sse (või vähemalt Londonisse) viimiseks. See oleks väga hea plaan. Sarnaselt tegelevad väga edukalt Iisraeli ettevõtjad.

Seedcamp
Seedcamp on Londonis toimuv startup-de valiku ja aitamise üritus. Kristoffer Scred-st, Seedcamp-i finalist, soovitas kindlasti seal osaleda! Kuluks on ainult lennupiletid ja hotell. Tasuks on meeletu hulk kontakte ja kogemust. Ning finaali jõudmise korral saab sinu startup teatud mõttes kvaliteedi märgi juurde. Peale seda esineb isegi juhtumeid kus investorid helistavad sulle, mitte sina ei pea kerjama kõigilt võimalust kohtumiseks.

Igas maailma sadamas on vähemalt üks eestlane.
Väga tore oli kohtumine Marko Lepikuga. Marko on väga palju maailmas ringi rännanud ja suurte kogemustega veebiäri ajamises ja eelkõige turunduses. Kui teil on vaja oma e-teenust toetavate artiklite kirjutajat või PR-i tegijat, siis otsige Marko üles.

Arctic Startup
Arctic Startup-i asja ajavad kolmekesi Miikka, Antti ja Ville. Kõigi kolmega õnnestus ka kohapeal pikemalt rääkida. Hetkel tehakse seda töö kõrvalt ja tulusid ettevõtmine väga ei too. Aga põnev on! Lehel on külastajaid 5000 ringis iga kuu ja neil on mõned plaanid ka hakata tulusid teenima selle hobiga. Ville pakkus välja ka idee Arctic Startup-i õhtu korraldamiseks Tallinnas. Võiks ju teha! Kas oleksid käsi tulema?

Muud
Ideede salajas hoidmine ja ise arendamine oli kõigi arvates halb mõte. Hoides ideed salajas jääb ära kasutamata kümnete inimeste panus selle idee arendamisse, mida saaksid kui ideest räägiksid.

Pall
Selle õhtu kõige põnevamaks vidinaks oli see Peteri käes olev pall. See on nelja Oulu inseneri poolt välja arendatud Bluetooth pall, mis on midagi nagu Nintendo Wii. Ta saab aru kui teda pööratakse, visatakse, pigistatakse, tõstetakse. Tema sees on kompass. Ta saadab enda liikumise kohta infot üle Bluetooth-i. Pildil näiteks käib piljardi mäng Nokia N95 ekraanil, mida juhitakse selle palliga. Keerad palli, keerab piljardikepp, raputad palli, toimub löök vastavalt raputuse tugevusele. Asja võlu on nii palli enda tehnoloogias kui ka tarkvaras, mis sensoritelt tulevad analoogsignaale analüüsib. Hetkel on pall valmis USA turule minekuks. Nii, et kui sellest pallist järgmise (kahe) aasta jooksul saab uus iPhone, siis minu blogist lugesite sellest esimesena. :-)
Ahjaa, pall on veekindel, aga tema akusid saab laadida. Tema sisse on pandud veel edev sinine vilkuv lambike.

Comments

  1. From what I could understand it seems you had a great time at the Arctic Startup Evening, and was good to see you briefly. If you do get a similar event organised in Estonia, do tell us so we can pop over!

    Additionally I want to emphasise that being a Seedcamp Finalist is a fantastic thing for any company. It means you are one of the top startups in Europe (there were several hundred applicants) and you get to meet a lot of the top people in the world, with whom to form links and get advice.

    So I fully recommend taking a look at it. There's a Stockholm event coming up some time next year, so maybe we should all go there?

    ReplyDelete
  2. Thanks Kristoffer, it was nice talking to you!

    Yes, it was a great event. We will have the OpenCoffee in Tallinn in the beginning of November. Maybe we can organize it together with the Arctic guys. At least Ville proposed that we should have an Arctic evening in Tallinn.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Misconceptions regarding electric cars

2022 - The year of breakthrough of hybrid and remote work. The massive impact this will bring

How to move to Estonia Guide (for ICT consultants, specialists....but for others also)